Witajcie Kochani! Dziś nietypowo, kulinarnie, aczkolwiek wciąż w temacie Waszych maluszków. Dosłownie! Czyli coś pysznego dla brzuszka Twojego Maluszka! 🙂

Tematem, który wśród młodych rodziców budzi wiele wątpliwości jest rozszerzanie diety dziecka i samodzielne przygotowywanie posiłków dla swoich pociech. Co gotować i w jaki sposób aby było zdrowo, kolorowo a na dodatek dziecko zjadło wszystko do ostatniej łyżeczki? Chociaż zewsząd bombardują nas informacje o tym kiedy, co, w jakiej formie i w jakiej ilości podać dziecku w pierwszej kolejności, często ich nadmiar wprowadza chaos  a zdezorientowana mama rozkłada ręce. Co dziś ugotować? Z pomocą wszystkim młodym rodzicom, którzy mają podobne dylematy nadeszły Ola i Ewa, które stworzyły „Maluszka na 6+”. Ola i Ewa są mamami. Ewa jest pedagogiem, Ola- lekarzem w trakcie specjalizacji z pediatrii. A „Maluszek…”? To książka kucharska z fachowymi poradami lekarskimi dotyczącymi żywienia i zdrowia dzieci.

„Początkowo gotowałyśmy dla przyjemności. Dzieliłyśmy się wspólną pasją, odkrywałyśmy nowe smaki, eksperymentowałyśmy. Pewnego dnia, zupełnie dla żartu, powiedziałam do Ewy: powinnyśmy nasze przepisy spisać dla przyszłych pokoleń. Ewa zaśmiała się i odpowiedziała: masz rację. Powinnyśmy je spisać, a najlepiej wydać, by inne mamy mogły z nich skorzystać. W ten oto sposób zrodził się pomysł, by nasze pomysły, wiedzę i serce przelać na papier. Następnie dokładnie wymieszać. Dodać kilka pełnych garści wiedzy, a na koniec doprawić kolorowymi ilustracjami. Z perspektywy czasu musimy przyznać, że projekt „książka” był dla nas największym kulinarnym wyzwaniem. Przygotowanie tego dzieła zajęło nam niemal pół roku. Jednak dziś wiemy, że nasz trud się opłacił. W ręce czytelników oddajemy bowiem nie tylko książkę kucharską z poradami lekarskimi. W ręce czytelników oddajemy zapachy, smaki i obrazy, które zaspokoją nawet najbardziej wybrednego smakosza. „

 

Ola i Ewa przygotowały specjalnie dla czytelników Dla Młodych Rodziców garść inspiracji w postaci 3 przepisów, które znajdziecie poniżej. Macie ochotę na więcej? 🙂 Zerknijcie na stronę „Maluszka na 6+”

Czerwona zupka

2 małe buraczki

30 g mięsa z indyka

1 marchewka

⅓ pietruszki

1 ziemniak

2 szklanki wody

1 łyżeczka koperku

Tymianek (szczypta)

 

Mięso myjemy, zalewamy wodą, gotujemy. Do mięsa dodajemy umyte i obrane jarzyny pokrojone w drobną kostkę. Całość posypujemy koperkiem oraz tymiankiem. Gotujemy 45–50 minut na niewielkim ogniu.

Całość blendujemy na gładką masę.

Rybka pod koperkową pierzynką

100 g  świeżej ryby (dorsz, łosoś)

½ szklanki płatków ryżowych

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżeczki posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego)

1 szklanka wody

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Płatki ryżowe gotujemy w wodzie lub zalewamy wrzątkiem, by zmiękły. Rybę myjemy. Oliwę z oliwek łączymy w miseczce z ziołami oraz z sokiem z cytryny. Powstałym sosem nacieramy rybkę i układamy ją na papierze do pieczenia. Drugą warstwą papieru do pieczenia przykrywamy rybkę od góry. Całość smażymy na suchej patelni z obu stron. Jogurt mieszamy z koperkiem. W misce na spodzie układamy usmażoną rybkę, następnie przykrywamy ją płatkami ryżowymi. Całość równomiernie polewamy sosem jogurtowo-koperkowym.

 

Gołąbki mięsne w sosie pomidorowym, bez zawijania

100 g ryżu

200 g mięsa mielonego cielęcego lub wołowego

6 liści kapusty białej lub włoskiej

1 jajko wiejskie

1 łyżka kaszy manny

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1½ łyżki bułki tartej

½ łyżeczki tymianku

Sos pomidorowy:

2 pomidory (sparzone, obrane ze skórki, zblendowane)

3 kostki bulionowe

1 liść laurowy

1 łyżka mąki

1 szklanka wody

Ryż gotujemy nieco krócej niż zwykle i pozostawiamy go do ostygnięcia. Kapustę myjemy i szatkujemy. W misce mieszamy ryż, surowe mięso mielone i kapustę. Dodajemy jajko, kaszę mannę, bułkę tartą oraz przyprawy. Formujemy owalne gołąbki, obtaczamy je w bułce tartej i delikatnie podsmażamy na suchej patelni. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i blendujemy. Do rondelka wlewamy szklankę wody, dodajemy kostki bulionowe i zblendowane pomidory. Zagotowujemy i dodajemy liść laurowy. Jeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić go łyżką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gołąbki wkładamy do sosu i dusimy około 40 min.

 

Ogromnie cieszę się, że dziewczyny zdecydowały się stworzyć książkę o żywieniu dzieci, opierając ją o aktualne zalecenia i wiedzę medyczną. Każda inicjatywa, dzięki której propagowane są rzetelne informacje medyczne,  która ułatwia młodym rodzicom dbanie o zdrowy rozwój ich dzieci, jest bliska memu sercu. Dlatego bardzo dziewczynom kibicuję i serdecznie zachęcam do sięgnięcia po papierową wersję „Maluszka na 6+”, w której każdy znajdzie coś pysznego dla brzuszka swojego Maluszka! A ja muszę przyznać, że rybka pod koperkową pierzynką skradła nie tylko moje serce, ale również moich domowników 🙂

Pozdrawiam

S.

 

Zapraszam Cię również do lektury wcześniejszych wpisów:
1.Mamo! Tato! Czy wiesz co należy się każdemu dziecku- bezpłatnie?! Świadczenia gwarantowane w opiece pediatrycznej
2.Wada czy nie wada? Czyli o tym co mówią małe stópki. Wady stóp u dzieci-wszystko co warto o nich wiedzieć.
3.Uwaga, to ona– bostonka. Choroba dłoni, stóp i jamy ustnej