Witajcie Kochani! Dziś nietypowo, kulinarnie, aczkolwiek wciąż w temacie Waszych maluszków. Dosłownie! Czyli coś pysznego dla brzuszka Twojego Maluszka! 🙂
Tematem, który wśród młodych rodziców budzi wiele wątpliwości jest rozszerzanie diety dziecka i samodzielne przygotowywanie posiłków dla swoich pociech. Co gotować i w jaki sposób aby było zdrowo, kolorowo a na dodatek dziecko zjadło wszystko do ostatniej łyżeczki? Chociaż zewsząd bombardują nas informacje o tym kiedy, co, w jakiej formie i w jakiej ilości podać dziecku w pierwszej kolejności, często ich nadmiar wprowadza chaos a zdezorientowana mama rozkłada ręce. Co dziś ugotować? Z pomocą wszystkim młodym rodzicom, którzy mają podobne dylematy nadeszły Ola i Ewa, które stworzyły „Maluszka na 6+”. Ola i Ewa są mamami. Ewa jest pedagogiem, Ola- lekarzem w trakcie specjalizacji z pediatrii. A „Maluszek…”? To książka kucharska z fachowymi poradami lekarskimi dotyczącymi żywienia i zdrowia dzieci.
„Początkowo gotowałyśmy dla przyjemności. Dzieliłyśmy się wspólną pasją, odkrywałyśmy nowe smaki, eksperymentowałyśmy. Pewnego dnia, zupełnie dla żartu, powiedziałam do Ewy: powinnyśmy nasze przepisy spisać dla przyszłych pokoleń. Ewa zaśmiała się i odpowiedziała: masz rację. Powinnyśmy je spisać, a najlepiej wydać, by inne mamy mogły z nich skorzystać. W ten oto sposób zrodził się pomysł, by nasze pomysły, wiedzę i serce przelać na papier. Następnie dokładnie wymieszać. Dodać kilka pełnych garści wiedzy, a na koniec doprawić kolorowymi ilustracjami. Z perspektywy czasu musimy przyznać, że projekt „książka” był dla nas największym kulinarnym wyzwaniem. Przygotowanie tego dzieła zajęło nam niemal pół roku. Jednak dziś wiemy, że nasz trud się opłacił. W ręce czytelników oddajemy bowiem nie tylko książkę kucharską z poradami lekarskimi. W ręce czytelników oddajemy zapachy, smaki i obrazy, które zaspokoją nawet najbardziej wybrednego smakosza. „
Ola i Ewa przygotowały specjalnie dla czytelników Dla Młodych Rodziców garść inspiracji w postaci 3 przepisów, które znajdziecie poniżej. Macie ochotę na więcej? 🙂 Zerknijcie na stronę „Maluszka na 6+”
Czerwona zupka
2 małe buraczki
30 g mięsa z indyka
1 marchewka
⅓ pietruszki
1 ziemniak
2 szklanki wody
1 łyżeczka koperku
Tymianek (szczypta)
Mięso myjemy, zalewamy wodą, gotujemy. Do mięsa dodajemy umyte i obrane jarzyny pokrojone w drobną kostkę. Całość posypujemy koperkiem oraz tymiankiem. Gotujemy 45–50 minut na niewielkim ogniu.
Całość blendujemy na gładką masę.
Rybka pod koperkową pierzynką
100 g świeżej ryby (dorsz, łosoś)
½ szklanki płatków ryżowych
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego)
1 szklanka wody
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Płatki ryżowe gotujemy w wodzie lub zalewamy wrzątkiem, by zmiękły. Rybę myjemy. Oliwę z oliwek łączymy w miseczce z ziołami oraz z sokiem z cytryny. Powstałym sosem nacieramy rybkę i układamy ją na papierze do pieczenia. Drugą warstwą papieru do pieczenia przykrywamy rybkę od góry. Całość smażymy na suchej patelni z obu stron. Jogurt mieszamy z koperkiem. W misce na spodzie układamy usmażoną rybkę, następnie przykrywamy ją płatkami ryżowymi. Całość równomiernie polewamy sosem jogurtowo-koperkowym.
Gołąbki mięsne w sosie pomidorowym, bez zawijania
100 g ryżu
200 g mięsa mielonego cielęcego lub wołowego
6 liści kapusty białej lub włoskiej
1 jajko wiejskie
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1½ łyżki bułki tartej
½ łyżeczki tymianku
Sos pomidorowy:
2 pomidory (sparzone, obrane ze skórki, zblendowane)
3 kostki bulionowe
1 liść laurowy
1 łyżka mąki
1 szklanka wody
Ryż gotujemy nieco krócej niż zwykle i pozostawiamy go do ostygnięcia. Kapustę myjemy i szatkujemy. W misce mieszamy ryż, surowe mięso mielone i kapustę. Dodajemy jajko, kaszę mannę, bułkę tartą oraz przyprawy. Formujemy owalne gołąbki, obtaczamy je w bułce tartej i delikatnie podsmażamy na suchej patelni. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i blendujemy. Do rondelka wlewamy szklankę wody, dodajemy kostki bulionowe i zblendowane pomidory. Zagotowujemy i dodajemy liść laurowy. Jeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić go łyżką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gołąbki wkładamy do sosu i dusimy około 40 min.
Ogromnie cieszę się, że dziewczyny zdecydowały się stworzyć książkę o żywieniu dzieci, opierając ją o aktualne zalecenia i wiedzę medyczną. Każda inicjatywa, dzięki której propagowane są rzetelne informacje medyczne, która ułatwia młodym rodzicom dbanie o zdrowy rozwój ich dzieci, jest bliska memu sercu. Dlatego bardzo dziewczynom kibicuję i serdecznie zachęcam do sięgnięcia po papierową wersję „Maluszka na 6+”, w której każdy znajdzie coś pysznego dla brzuszka swojego Maluszka! A ja muszę przyznać, że rybka pod koperkową pierzynką skradła nie tylko moje serce, ale również moich domowników 🙂
Pozdrawiam
S.
23 stycznia 2018 at 16:16
Muszę przyznać, że wszystko wygląda smakowicie!
25 stycznia 2018 at 22:43
Super przepisy, taką zupkę to bym z chęcią zrobiła i sama zjadła 🙂
My dietę rozszerzaliśmy metodą BLW i widzę, że każdy z przepisów doskonale by się do tej metody nadał 🙂
30 stycznia 2018 at 10:02
Super przepisy ?
Pozdrawiam